Son birkaç yılda ateizmin ilgi çeken bir konu haline gelişine tanık olduk. Richard Dawkins ve Christopher Hitchens gibi yazarların kitapları ansızın çok satanlar arasında yerlerini aldı. Diğer taraftan bu yazarların Tanrı fikrini savunanlar tarafından şiddetle eleştirilmekte oldukları da bilinen bir gerçek.
Ateizmin Kısa Tarihi, söz konusu tartışmaların hararetiyle gözden kaçan pek çok önemli ayrıntıyı ele alıyor ve ateizmin, ortaya çıktığı dönemden günümüze aydınlatıcı bir portresini çiziyor. Gavin Hyman, kısır döngülere düşmeden, basmakalıp açıklamaların kolaycılığına başvurmadan ateizmin modern düşünceyi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Bu devrimci düşünsel akımın köklerini Descartes, Locke ve Berkeley'in felsefelerine dayandırıyor.
Yazar ateizmi modern çağın şekillendirdiği Tanrı fikrine bir karşı çıkış olarak tanımlıyor. Ona yöneltilen eleştirilerin düşünsel dayanaklarını, getirdikleri alternatif yaklaşımları ve kimi zamanda çıkışsızlıklarını ortaya koyuyor.
Ateizmin Kısa Tarihi, Antik Yunan'dan günümüze insanoğlunun aklını kurcalayan Tanrı sorunsalına dolaysız önermelerle yaklaşan, geniş çaplı, anlaşılır, ufuk açıcı bir inceleme.