Görünüş; zaman ve kip gibi fiille ilgili gramer kategorilerinden biridir, ancak gramer çalışmalarında diğer iki kategoriye göre kendine daha az yer bulmuş yada hiç bulamamıştır. Görünüşle ilgili pek çok olgu,zaman kategorisinin gölgesinde kalmıştır. Görünüş,zaman ve kılınışla birlikte işleyen, ancak onlardan ayrı bir kategoridir. Görünüşün iyi anlaşılması, hem birlikte işlediği diğer kategorilerden farkının hem de ne tür bir işleyişe sahip olduğunun belirlenmesiyle mümkündür.
Böylece görünüş kategorisinin iyi bir izahı, yalnız kategorinin kendisinin değil, ilişkili olduğu diğer kategorilerin de iyi kavranmasına imkân sağlar.Başka bir açıdan değerlendirilirse, görünüş kategorisinin izahı, yan yana durduğu görünüşsel olmayan olguların izahını da gerektirmektedir.
Elinizdeki çalışmada Türkmence görünüş sistemi ele alınmaktadır. Türkmence görünüş sistemi, ilişkisel nedenlerden ötürü, Oğuzca için tipik olmayan unsurlarıda barındırır. Bu nedenle, farklı biçimbirimlerin işlevsel rekabetine de sahne olmakta ve görünüş olgusu için ilginç malzemeler sunmaktadır. Üzerinde durulacak biçimbirimler, sık sık Türkiye Türkçesi dil malzemesiyle karşılaştırılarak sunulacak; böylece arka planda, Türkiye Türkçesi görünüş sistemiyle ilgili de bir tartışma sürdürülecektir.