Şairler vardır... Sanatın toplum tarafından beğenilme endişesi taşınmadan icra edilmesi gerektiğine inanan... Anlaşılıp anlaşılamama kaygısı gütmeden yüreklerinin en derinliklerindeki ürpertileri kâğıda döken... Şairler vardır... Hedefine insanı koyan... İnsana ulaşmayı, insanı kazanmayı asıl gaye edinen...
16. yüzyılın önde gelen mesnevi şairlerinden olan Taşlıcalı Yahya Bey, insanlığın manevi inkişafı üzerine kafa yoran, bu sahada çözümler üreten ve ürettiği bu çözümleri uygulamaya koyan bir şairdir. Şiirlerini klasik geleneğe bağlı kalarak yazan şair, inandığı değerleri hayatına geçirmede muvaffak olmuş ve bunları yazdığı şiirler vasıtasıyla diğer insanlara aktarmayı başarmıştır.
Elinizdeki kitap, Yahya Bey'in Gülşen-i Envâr isimli tasavvufi içerikli mesnevisini ihtiva etmektedir. Tamamen tasavvufi gayeyle yazılan Gülşen-i Envâr, aynı zamanda şairin tasavvufi düşüncesini de ortaya koyar. Yahya, bu eseriyle okuyucuyu açık bir şekilde ve tekrarla tasavvuf ve tarikat yoluyla hakikati bulmaya davet eder. Bu şekilde insanlığın iç dünyasını mamur hale getirmeyi hedefler.