Oryantalist çalışmalarla doğu toplumlarına ilişkin üretilen bilgi, Doğu´yu tanımlayıcı ve açıklayıcı olmaktan öte batı kimliğinin pekiştirilmesi gayesini güder. bu yüzden oryantalist bilgi nesnel olmaktan ziyade, oldukça öznel ve siyasi bir bilgidir. bu, tarihten siyasete, dinden gündelik hayata kadar doğuyla ilgili tüm alanlar için geçerlidir.
İngiliz oryantalizmi ve tasavvufta Süleyman derin, batılı önyargıların ve öznel yaklaşımların ´İngiliz oryantalistler´ ve ´tasavvuf´ örneğinde ne şekilde tezahür ettiğini örneklerle ortaya koyuyor. tasavvufla ilgili çalışma yapan oryantalistleri yüzyıllara göre tasnif eden bu çalışma; bir yandan oryantalist çalışmaların eksik ve yanlış taraflarını ortaya koyarken diğer yandan küreselleşme ile iyice tekelci bir surete bürünen batılı bilginin batı-dışı dünyada edindiği hegemonik pozisyonu da sorgulamaktadır.
İngiliz oryantalizmi ve tasavvuf, oryantalizmin bakış açısına, bilgiyi yorumlama süreçlerine getirdiği eleştirel perspektifle literatüre önemli bir katkı sunuyor.