Misyoloji: Hıristiyan Misyon Bilimi, Hıristiyanlığın varlık sebebi olan misyon fenomenini, teorik ve pratik tüm yönleriyle ele alan, Hıristiyanlığı yayma işine yön veren prensip ve kuralların bilimsel olarak araştırıldığı ve bu doğrultuda verilerin ortaya konulduğu disiplindir. Teoloji müfredatı içerisinde yer alan diğer disiplinlere oranla oldukça yeni sayılabilecek bir bilim dalı olan Misyoloji, bağımsız bir disiplin olarak XIX. yüzyılın sonlarında teşekkül etmiştir. XX. yüzyılın ilk yarısına kadar daha çok Almanya, Hollanda, İtalya, İskandinav ülkeleri ve Kuzey Amerikada ilgi gören ve buralardaki teoloji okulları, seminerler ve üniversitelerde kendine yer bulan Misyoloji, yüzyılın ikinci yarısından itibaren sadece Batıda değil Asya ve Afrikadaki okullarda da kendine yer bulmaya başlamıştır.
Misyoloji, temelde misyon eğitim-öğretimi, misyon araştırmaları, misyon teorileri üretme ve basın-yayın faaliyetleri gibi hususları içermektedir. Disiplin bünyesinde yürütülen tüm bu çabalar ve ortaya konulan verilerle Hıristiyan misyonerliğine yön verilmeye çalışılmaktadır. Dolayısıyla Hıristiyanlığın mevcut durumu ve geleceği açısından Misyoloji disiplini hayatî önem arz eder.
Dr. Süleyman TURAN, MİSYOLOJİ: Hıristiyan Misyon Bilimi (Tarihsel, Teorik ve Pratik Boyutlarıyla) isimli bu eserinde genel olarak Hıristiyanlık özelde ise Hıristiyan misyonerliği ile ilgilenenlere önemli bakış açıları sunmaktadır.