İnsan ilişkileri, din-ahlak-hukuk üçgeninde gelişmektedir. Sınırlı kaynakların, sınırsız taleplere cevap verebilmesi için bu isteklerin sınırlandırılması gerekir. İnsan, arzu ettiği her şeye sahip olmak ister. Bazen bu duygu, başka insanlara zarar vermeye kadar gidebilir. İşte tam bu noktada hukuk devreye girer ve kişinin istediği şeye meşru yollarla sahip olmasını temin eder.
Mal ve hizmetlerin meşru olarak alımı, aktarımı, kullanımı hukukun sınırlarını çizdiği akitlerle mümkündür. Akitlerin kuruluşu, sonlanması, akit türleri gibi konular borçlar hukukunun temel konuları arasında yer alır. Bu eserde, akitler, haksız filler, haksız iktisap gibi borcun kaynakları yanında, borcun sona ermesi, borç ilişkilerinde özel durumlar ele alınmış; satış, bağışlama, kira, karz, kefalet, şirket gibi akit türleri de İslam hukuku ve Türk Mer'i Borçlar hukuku açısından incelenmiştir. Konular soru, cevap tarzında hazırlanarak, okuyucuların istifade oranı artırılmıştır.
Organ satışı, faiz, enflasyon farkı, kürtaj, diyet, kan parası/ destekten yoksun kalma tazminatı, çek-senet devri, fazla çalışma, emanetten kazanç elde etme, emek-sermeye ortaklığı gibi çarpıcı ve güncel konular bu kitapta yer almaktadır. Bu konulara ilgi duyanların, bu kitabı yanından ayırmamaları gerekir.