Devletleri ayakta tutan, geliştiren ve yücelten müesseselerin başında kuşkusuz eğitim kurumları gelir. Osmanlı Devletini de bidayetten beri geliştirip yücelten iki önemli eğitim kurumu olmuştur; biri eğitimin ilk basamağını oluşturan Sıbyan Mektepleri, diğeri medreseler...
Türkiye Cumhuriyeti kurulurken, Osmanlı Devletinin kurum ve kuruluşlarının bir kısmı devre dışı bırakmış, diğer bir kısmı ise ya aynen veya birtakım değişikliklere uğrayarak tevarüs etmiştir. Eğitim sisteminde de benzer uygulamalar olmuştur.
Osmanlı Devletinde eğitim sisteminin dinî niteliği ağır basarken Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte 'dinîliğin' yerini 'millîlik' almış ve okulların programları buna göre yeni bir düzenlemeye tabi tutulmuştur.
Büyük bir kısmı belgelere ve ana kaynaklara dayalı olan bu çalışma beş cilt halinde tasarlanan daha kapsamlı başka bir çalışmanın bir mukaddimesi niteliğindedir. Otuz seneyi aşkın samimi bir gayret ve yoğun bir çabanın ürünü olan bu eser, Türkiye'de din eğitimi tarihi ile ilgilenen herkesin ilgiyle, merakla ve heyecanla okuyacağı son yılların en kapsamlı ve önemli eserlerinden biridir.