“Sistematik Mecelle: Kategorik Giriş ve Tam Metin” adını taşıyan çalışmamız ön söz ile iki eserden oluşmaktadır:
Kategorik Giriş, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye’nin sistematiğinin bir bütün olarak görülebilmesini sağlayan kuralların ve ıstılahların (terimler) listeler ve tablolar eşliğinde açıklandığı birinci eserdir. Bu yönüyle Kategorik Giriş, bir nevi “Mecelle’yi anlama kılavuzu” işlevini yerine getirmektedir.
Tam Metin ise Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye’nin, Kategorik Giriş’te ortaya konulan usul ve esaslar çerçevesinde yeniden düzenlenmiş, hata ve kusurlardan mümkün olduğunca arındırılmış ve tespit edebildiğimiz kadarıyla ilk defa maddelerinin fıkra, bent ve alt bentleri de gösterilmiş hâli olan ikinci eserdir. Bu açıdan bakıldığında Tam Metin, Mecelle’ye yapılacak atıflarda araştırmacılara “güven ve kolaylık” sağlama fonksiyonunu icra etmektedir.
Ne güzel bir başyapıttır Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye. Her eser, insanoğlu aracılığıyla varlık kazanıyor. İnsanlığın devamı ise eserlere muhtaç. Hangi eser geçmiş ve gelecek arasında âdeta insanlığın iki yakasını bir araya getiren bir köprü değildir ki?
Mecelle, öyle sıradan bir miras değildir. Belki de miras değildir. O daha çok geçmişin şimdiye dokunan görünmez eliyle sunulmuş nadide bir armağanı andırıyor.
Sadece bir kanun olarak bakıldığında Mecelle ömrünü tamamlamış olabilir. Fakat o, sunduğu ışıl ışıl ilkelerle, içerdiği paha biçilmez bilgilerle hazine değerinde bir kitap olarak hâlâ hayattadır. Nefes almaya ve hatta nefes olmaya devam ediyor.