Siyah güzeldir. Siyah'ın çirkin, kötü ve şeytani bir şey olarak gösterildiği Batı kültürüne karşıt bir duruş olarak ortaya çıkan bu slogan, bir isyanın adıydı. Siyah deri, saç ve diğer özelliklerin utanılacak şeyler olmadığı, aksine güzel şeyler olduğu anlatılmaya başlandı. Aşağılanan, onurları ayaklar altına alınan, ruhları bile köleleştirilen insanlara; siyah güzeldir ile özgüven aşılanıyordu.
Titanik her anlamda bir hayal gemisiydi. Bu hayalin peşinde koşmak isteyen binlerce insan vardı. Dünyanın sayılı zenginleri de, bütün umudunu bu yolculuğuna bağlamış yoksullar da... Buzdağının görünen kısmı böyleydi, görünmeyen kısmında ise beş Bingöllünün hikâyesi yatıyordu.
Yazılarında daha çok buzdağının görünmeyen kısmındaki sıradan insanların sıra dışı hikâyelerini konu edinen Muhammed Berdibek; yayımlanan ikinci kitabı Siyah Güzeldir'de siyah kavramını bir metafor olarak ele alıyor ve bu kavramdan yola çıkarak içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen acılarından sıyrılabilen ve bir hayalin, bir umudun peşinde koşan insanların mücadelelerini anlatıyor; bu yönüyle bir taraftan da okurlara unutulmakta olan gerçek direniş hikâyelerini hatırlatıyor.