İslâm Tarihinde tesirleri itibarıyla en önemli olaylardan bir kısmının Yezîd b. Muâviye döneminde gerçekleştiği, ancak bu dönemin bazı mülâhazalarla yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Yapılan çalışmalar genelde mezhebî veya siyasî eleştiriler ve bu eleştirilere reddiye şeklinde olmaktan öteye gidememiştir.
Yezîd döneminde gerçekleşen olaylarda yer alan taraflardan birisinin de Hz. Peygamberin (s.a.v.) sevgili torunu Hz. Hüseyin olması; onun öldürülmesinin Şiî ve Alevî kesimlerce propaganda unsuru olarak kullanılması da Yezîd hakkında doğru bilgilere ulaşılmasını güçleştirmektedir. Buna karşılık Sünnî tarihçilerden çok azının Şiîlerin bu yaklaşımına karşı çıktığı, çoğunluğunun ise işin içerisinde kendilerinin de en az Şiîler kadar değer verdikleri Hz. Hüseyin ve diğer önemli şahsiyetlerin yer alması onların, Şiîler karşısında fikirler serdetmelerini zorlaştırmıştır.
İslâm tarihinde ikinci fitne dönemi denilen ve Kerbelâ ile başlayan dönem Yezîdin iktidarında ve onun nezaretinde yaşanmıştır. Diğer taraftan Hilâfetin Saltanata dönüşmesi, Harre Vakası, Mekkenin muhasara edilmesi ve Kâbenin yakılması da Yezîd döneminde gerçekleşmiştir. Ayrıca renkli kişiliği de onu ilginç kılmaktadır. Dolayısıyla Yezîdin hayatı ve döneminde gerçekleşen olayların tarafsız bir şekilde ortaya konulması önem arz etmektedir.
Bu çalışmamız, Yezîd ve dönemindeki hâdiselerden ve günümüze kadar ulaşan tartışmalardan dolayı, kafa karıştırıcı ve merak edilen sorulara cevap niteliği taşımaktadır.