Temel dinî tecrübenin ifadelerinden biri olan sosyolojik tezahür, sırf dinî zümreler olarak müşahede edilmektedir. Bu bakımdan, bilhassa kurucusu olan dinler sırf dinî zümreler olarak anlaşılabildiği gibi; bu ümmetler içerisinde ortaya çıkan mezhep ve tarikatler de, din sosyolojisi açısından, gözlem ve araştırma konusu olmaktadır.
Türkiye´de çeşitli dinî zümreleşmelerle, varlığını sürdüren zümreleri de ele almak bakımından, onların kaynaklarına inmek ve Anadolu´da ilk ortaya çıkan dinî zümreleşmeleri bilmek, özellikle önemlidir. Bunun için, elinizdeki kitabın yazarı, Anadolu´daki ilk dinî-tasavvufî zümreleşmeleri araştırma konusu olarak seçmek istemiştir.
Bir din sosyolojisi uzmanı olan yazar, söz konusu bilimsel alan ile araştırmada uygulanan dinî tecrübe öğretisini kısaca ele aldıktan sonra, Türkiye´de sözü geçen zümreleşmelerin sosyolojik zeminini teşkil eden olaylar ve yeni bir toplum çevresi teşekkülünü, görülen ilk dinî-tasavvufî zümreleri, özellikle başlangıcı itibariyle buradaki topluluklarla bağlı zümreleşmeleri belirtmeğe yönelmektedir.
Bu kitap ayrıca Türkiye´de din sosyolojisi alanında yapılan ilk doktora tezi olma özelliğini taşımaktadır. (Arka Kapak)