Belirli aralıklarla bir araya gelerek sürdürülen diyaloğun ürünü olan elinizdeki kitap, kavramları, tarihsel gelişmeleri, aktüel tartışmaları kendine has bir akıl yürütmeyle teorik düzeyde ele alıyor. Bunlar arasında, Ahlak, İslâm Ahlakı, Hicret, Hac, Medine Vesikası, Mezhepler, Medeniyet, Siyaset, Sanat, Estetik, Müzik, Sevgi ve Aşk var. Bu kavramlardan hareketle güncel durumun bir haritası çıkarılıyor.
Kitabın iddiası, modernliğin, sömürgeciliğin, postmodernliğin ve neoliberal rasyonalitenin kavramları yozlaştırması veya alçaltmasından ibaret değil. Daha ziyade, günümüzde hayatın her sahasında, düşüncede, kültürde ve gündelik faaliyetlerin muazzam bir kısmında hazır ve nazır bulunan geçer akçe kabul edilen düşünme biçiminin, İslâmî tefekkürü sekteye uğrattığını öne sürüyor. Bu kitabın mümeyyiz vasıflarından birisi de rahatsız edici güncel durumun veya sorunlu şimdinin nasıl aşılabileceği konusunda yorumlar içermesidir.
Ön kabullerimizi tartışmaya açan bir eleştirel düşüncenin yanı sıra, entelektüel dünyaya açılan bir kapı gibi bu söyleşiler. İslâm, sosyal bilimler ve düşünce tarihiyle ilgilenen okurların zevkle okuyacağı değerli bir kaynak.